„Pălinca Aciu”, brandul sălăjean care cucereşte aurul competiţiilor străine

Încă un succes se adaugă pe lista celor deja înregistrate de celebra „Pălincă Aciu”. La Festivalul Băuturilor Distilate de la Komárno, Slovacia, două sortimente deja cunoscute în Europa, pălinca de prune şi cea de gutui produse la Bocşiţa judeţul Sălaj, au obţinut medaliile de aur şi argint. Astfel, marele premiu şi medalia de aur a festivalului „Zlaty Distilat Dunaja Slovacia”, 2015 a fost obţinută de „Pălinca de prune de 50 de grade Aciu”. Medalia de argint a revenit aceluiaşi producător sălăjean, cu produsul distilat de 44 de grade, „Pălinca de Gutui”. Decernarea premiilor a avut loc în Slovacia, la Komárno, o localitate aflată pe malurile Dunării, cu tradiţie în producţia băuturilor distilate din fructe. La festival au participat producători din Serbia, România, Cehia, Ungaria, şi bineînţeles, Slovacia.

Pălinca de prune şi pălinca de gutui „Aciu” – produse care au cucerit europenii

Sortimentele de ţuică cu care producătorul din Sălaj a participat la competiţia din Slovacia au fost pălinca de prune şi pălinca de gutui, ambele cu mare trecere la consumatorii străini. Pălinca este produsă la Bocşita, Vasile Aciu fiind de altfel, unul dintre cei doi producători de ţuică autorizaţi din judeţul Sălaj. N-a fost uşor să-şi deschidă şi să susţină o afacere legală cu ţuică, pe cont propriu, fără nici o susţinere. Ideea unei astfel de afaceri de familie, cum o numeşte Vasile Aciu, i-a venit în urmă cu cinci ani. Până anul trecut, când a intrat în legalitate n-a făcut nimic altceva decât să se lovească de birocraţia tipic românească pentru obţinerea unei autorizaţii de funcţionare. Supravieţuirea este grea în condiţiile în care acciza, pentru o mică distilerie, este de 14 lei pe litru, iar profitul adevărat în fac cei care muncesc ilegal, fără acte, ne-a spus producătorul. Pălincarul spune că materia primă aleasă pentru cele două sortimente de tărie pe care le produce, o achiziţionează de la diferiţi producători din judeţ sau din ţară. Calitatea, în cazul pălincii de prune, nu se obţine din fructul clasic, ci din diferite soiuri cum sunt prunele “Bistriţe” şi “Anna Spath”. În cazul pălincii de gutui, acesta achiziţionează materia primă de la diferite ferme pomicole din judeţ şi din regiunea Transilvania, însă randamentul este mult mai mic. “Sunt conştient că într-o piaţa competitivă, calitatea face diferenţa, iar cei care decid sunt consumatorii. Ei reprezintă cel mai competent juriu”, a adăugat producătorul de la Bocşiţa.

Secretul succesului – păstrarea reţetei tradiţionale şi ingrediente de calitate superioară

În Bocşiţa toţi ştiu de “Aciu, bătrânul pălincar” şi reţeta lui veche de aproape 500 de ani. Mulţi dintre ei veneau pe vremuri la cazanul lui, sperând că poate-poate vor reuşi să obţină secretul gustului pălincii Aciu. Fiul lui este cel care se ocupă astăzi de pălincie, având grijă ca băutura aurie care aprinde gâtlejul şi inima oricui o gustă, să-şi păstreze proprietăţile pe care generaţii după generaţii le-au protejat. “Secretul pălincii adevărate trebuie dat mai departe fără să laşi vremurile să altereze reţeta. E musai să fie toate aşa cum le-a lăsat natura. Mai apoi, prunele trebuie să fie numai prune de soi, cazanul să fie de cupru şi nimic altceva, iar pentru păstrare, butoaiele să fie de stejar, că nimic nu catifelează gustul pălincii cum o face lemnul aromat al bătrânului copac” spunea cu înţelepciune, bătrânul pălincar Aciu.

7 Thoughts to “„Pălinca Aciu”, brandul sălăjean care cucereşte aurul competiţiilor străine”

  1. bravo lui !!!!s-a descurcat fara ajutorul promis de parlamentarii salajeni inca din 2004–filonas si nosa !!!!!!dar au uitat de promisiunile lor desarte de a-i ajuta pe oameni !!!!au fost si la putere si puteau sa o faca ,dar e mai bine sa dormi !!!!

  2. Anonim

    Faceți-i reclamă, presupun că v-a dat de băut, dar are PREȚURI URIAȘE (de ex., 94 lei/500 ml)! Cam mult pentru o țuică sătească, indiferent de ambalajul de fițe!

    1. Anonim

      Vorbesti sa te afli in treaba! Oare stii cat e valoarea accizei la litru de palinca? Toti faceti palinca nefiscalizata, dupa care veniti sa va dati cu presupusul. Omul acesta a reusit sa face un brand de succes, LEGAL!

    2. Anonim

      Preturi URIASE? plateste acciza la stat, fa palinca LEGAL, plateste taxele si impozitele, documentele, si daca iti mai raman bani, ia ti si bilet de avion si du-te la festivaluri cu o palinca legal fabricata. pe urma revino cu un comentariu pertinent.

  3. Andrei

    Felicitari! Unul din aspectele cele mai importante ale acestui produs este obtinerea in timp a unei calitati constante si nu diferita de la an la an! Nu cunosc indeajuns tehnologia ca sa realizez ce anume face diferenta, insa procesul de distilare si ulterior cel de maturare sant importante. Si da, fara discutie un „single malt ” de calitate trebuie platit ca atare dincolo de acciza si taxe care sant parte din pret. Bravo și succes in continuare!

  4. meh

    Frumos! Asa e, orice succes judetean sau national atrage comentariile puturosilor si celor care se sustrag de la plata accizei, si de la toate demersurile LEGALE, multe si costisitoare. Omul asta face bani pe munca lui, cinstit, cu produse de calitate. Oricine e liber sa o faca. In rest, suntem satui de comentarii prostesti si pornite din invidia specifica romanilor care mai mult vorbesc decat fac. Si nu trebuie sa dai de baut unui ziar atunci cand vii cu doua premii de la un festival international, ca idee. Succes pe mai departe.

    1. Anonim

      Ei, domnu’ „LEGAL”, da’ câte comentarii ofuscate mai scrii? Foarte frumos că ai câștigat premii, dar tot pre’ scumpă-i pălinca!

Leave a Comment